Βραβείο Αναγνωστών στο «Ιμαρέτ»

Ο Γιάννης Καλπούζος, με το μυθιστόρημά του που εκτυλίσσεται στην τουρκοκρατούμενη Αρτα, νικητής στην ψηφοφορία που οργάνωσε για 5η χρονιά το ΕΚΕΒΙ

Το μυθιστόρημα «Ιμαρέτ-Στη σκιά του ρολογιού» του Γιάννη Καλπούζου (εκδόσεις «Μεταίχμιο») κέρδισε το φετινό Βραβείο Αναγνωστών. Ο 49χρονος συγγραφέας το παρέλαβε χθες από την πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη, σε μια μικρή τελετή σε εστιατόριο του κέντρου της Αθήνας.

Ο Γιάννης Καλπούζος κρατά το βραβείο του. Το φιλοτεχνεί κάθε χρόνο ο εικαστικός Διαμαντής Αϊδίνης Ο Γιάννης Καλπούζος κρατά το βραβείο του. Το φιλοτεχνεί κάθε χρόνο ο εικαστικός Διαμαντής Αϊδίνης Για πρώτη φορά φέτος το νικητή ανέδειξαν με την ψήφο τους (3.000) μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από τις 230 που λειτουργούν σ' όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Συμμετείχαν έτσι κατά 50% στη διαμόρφωση της τελικής κατάταξης. Το υπόλοιπο 50% βγήκε από τις 3.000 των αναγνωστών που έστειλαν sms επιλέγοντας ένα από τα 15 βιβλία της «βραχείας λίστας».

Αν και το Βραβείο Αναγνωστών στην 5η του ήδη διοργάνωση δέχεται ακόμη κριτική, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι κάθε χρόνο αυξάνεται το κοινό που εμπλέκεται και ψηφίζει. Φέτος υπολογίστηκε ότι ήταν το διπλάσιο από πέρυσι, ενώ ακόμη και οι Λέσχες Ανάγνωσης αυξήθηκαν. Από 230 έγιναν ήδη 250. Βοηθάει όμως και το ίδιο το βιβλίο. Τρανό παράδειγμα «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου (νικητής το 2007). Αμέσως μετά τη βράβευση το βιβλίο έκανε άλλες τέσσερις εκδόσεις.

Ο Γιάννης Καλπούζος όμως φαίνεται ότι ήδη έχει κερδίσει τους αναγνώστες. Μετά την έκδοση του βιβλίου του στη γενέτειρά του, Αρτα, συστήθηκε μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία με την ονομασία «Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης και Αλληλεγγύης Ιμαρέτ», η οποία διανέμει -βοηθούμενη και από άλλους φορείς- συσσίτια σε απόρους Ελληνες και αλλοδαπούς.

Τα Ιμαρέτ άλλωστε, όπως μας εξήγησε, χθες «ήταν φιλανθρωπικά ιδρύματα που πρόσφεραν τροφή σε ταξιδιώτες, ενώ λειτουργούσαν και ως ορφανοτροφεία και πτωχοτροφεία». Και στο δικό του «Ιμαρέτ» «η φιλία, η αλληλεγγύη, η ανταπόδοση της ευεργεσίας καταφέρνουν να διατηρούνται σε πείσμα των αντιθέσεων, των φανατισμών και των κάθε λογής εξουσιών που απεργάζονται τη διχόνοια», τόνισε χθες. Εκτυλίσσεται στην τουρκοκρατούμενη Αρτα την περίοδο 1854-1882. Οι ήρωές του, Ελληνες, Τούρκοι και Εβραίοι, συνυπάρχουν και αφηγούνται, διαδοχικά, τη ζωή τους, σε μια ιστορική περίοδο άγνωστη στο πλατύ κοινό. Ο αναγνώστης «γνωρίζοντας τις αλήθειες του παρελθόντος, θ' αντικρίσει καθαρότερα και τις αλήθειες του παρόντος χρόνου».

Ο Γιάννης Καλπούζος, υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, μας συστήθηκε ως ποιητής το 2000 με τη συλλογή «Το νερό των ονείρων» (Ελληνικά Γράμματα). Αυτό είναι το μεράκι του, όπως έλεγε χθες, μιλώντας με περηφάνια για τις συλλογές του «Το παραμιλητό των σκοτεινών θεών» και «Ερωτας νυν και αεί» (Ικαρος και οι δύο). Η τελευταία μάλιστα ήταν υποψήφια για το κρατικό βραβείο Ποίησης το 2008. Με τη μικρή φόρμα ξεκίνησε ήδη από το 1995 γράφοντας στίχους για τραγούδια, που έγιναν επιτυχίες: «Δέκα μάγισσες» (Γ. Σαββιδάκης), «Ο,τι αγαπώ είναι δικό σου» (Γλυκερία), «Γιατί πολύ σ' αγάπησα» (Ορφέας Περίδης), «Τι μου 'χει λείψει» (Ελένη Πέτα) κ.ά., συνολικά 65 τραγούδια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  9/12/2009

back.gif (9867 bytes)