«Άτυχη», έως «στημένη» χαρακτήρισε ανάλογη εκδήλωση της Παντζιουμερκιώτικης Ομοσπονδίας      
 
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την ανοιχτή διαδικασία διάλογου και ενημέρωσης των δημοτών του και όλων των φορέων της περιοχής του ο δήμαρχος Αθαμανίας Οδυσσέας Δράκος, μετά και την διαδικασία της περασμένης Τετάρτης από την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών στην Αθήνα με θέμα την νέα διοικητική μεταρρύθμιση και το χωροταξικό του «Καλλικράτη» και όσα ειπώθηκαν σε αυτή, προσκαλώντας έτσι όλους σε ανοιχτή συζήτηση το προσεχές Σάββατο στο Δημαρχείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ των Συλλόγων με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του κ Δράκου και του κ Σεντελέ, δημάρχου Πραμάντων, με αφορμή αναφορές και σχεδιασμούς για τα Τζουμέρκα οι οποίες δεν περιελάμβαναν το Δήμο Αθαμανίας και επιπλέον από την πλευρά του κ Δράκου χαρακτηρίστηκαν λαθεμένες  αφού είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η νέα μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στα όρια νομών και Δήμων.

Με αφορμή και την διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης το προσεχές Σάββατο στις 10:30 το πρωί, η συζήτηση με τον κ. Δράκο ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και γι’ αυτό μεταφέρεται αυτούσια.

Ερ: Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για το γεγονός ότι δεν θα είστε εκ νέου υποψήφιος ήταν αυτή που έγινε στην διαδικασία της συνεδρίασης της ΤΕΔΚ. Ήταν ειλημμένη απόφαση από καιρό;

Απ: Πράγματι εκεί το ανακοίνωσα παρουσία όλων αλλά ήταν γνωστό από καιρό. Δεν ήταν μια απόφαση που πήρα τώρα. Είναι απόφαση που πάρθηκε εδώ και δυο χρόνια. Έχω ενημέρωση τον πολιτικό φορέα από τον οποίο προέρχομαι, ένα χρόνο πριν, οι δημότες του Δήμου Αθαμανίας το γνωρίζουν αυτό και είναι μια απόφαση προσωπική που σχετίζεται με κάποια προσωπικά προβλήματα και τίποτε άλλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψω να ασχολούμαι με τον τόπο, ότι θα φύγω από το νομό…

ΕΡ:Ωστόσο η μη ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, μπορεί να σημαίνει ενασχόληση με κάποιο άλλο πολιτικό φορέα;

Απ: Να το κλείνουμε λοιπόν, μια και έξω. Καμία ενασχόληση με κανένα άλλο φορέα, ούτε σε επίπεδο νομού, ούτε σε επίπεδο Περιφέρειας, ούτε σε κανένα άλλο επίπεδο. Το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Ερ:Με δεδομένο λοιπόν ότι «δεν ράβεται κουστούμι στα μέτρα σας» για να χρησιμοποιήσω την δική σας φράση στη συνάντηση της ΤΕΔΚ, προτίθεστε να βοηθήσετε είπατε τη διαδικασία του διαλόγου για τον «Καλλικράτη» στο νομό...

Απ: Η αναφορά αυτή, έγινε επειδή οι δήμαρχοι πολλές φορές διαπιστώνεται ότι δεν στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και παρότι η κεντρική εξουσία μας λέει να κάνουμε μια πρόταση αδυνατούμε, το έβαλα αυτό απλώς ως επιχείρημα για να καταδείξω ότι πρόκειται για μια φωνή που δεν έχει προσωπικό ενδιαφέρον. Για κανέναν άλλο λόγο, ούτε για να προκαταλάβω τη γνώμη κανενός συναδέλφου. Απλώς στο αδιέξοδο είπα τα αυτονόητα.

Ερ: Στο μεταξύ όμως οι τόνοι ανέβηκαν την περασμένη βδομάδα από την πλευρά σας αρκετά σε μια διαδικασία που έγινε στην Αθήνα με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση στα Τζουμέρκα. Γνωρίζω ότι υπήρξαν υψηλοί τόνοι μεταξύ εσάς και του δημάρχου Πραμάντων, και θέλω να μας πείτε περισσότερα για το σημείο της έντονης διαφωνίας.

Απ: Εγώ δεν είχα ποτέ οποιαδήποτε επαφή, ούτε ήξερα κατ’ όψη τον δήμαρχο Πραμάντων. Βρέθηκα σε μια συνεδρίαση ενός οργάνου, μετά από πρόσκλησή του με αντικείμενο τον «Καλλικράτη», όπου εκεί ακούω ότι παρουσιάζονταν μια μαγική εικόνα, ότι δεν ισχύουν τα όρια νομών, τα όρια Δήμων και όπου όλα εν πάση περιπτώσει είναι εφικτά, και ότι θα έπρεπε ο Δήμος Πραμάντων με το Δήμο Αγνάντων, κάποιες περιοχές του Δήμου Ξυροβουνίου και περιοχές της Πλατανούσας, Συρράκο κ.λ.π., να αποτελέσουν οντότητα…αφήνοντας το Δήμο Αθαμανίας έξω, λες και εμείς δεν αποτελούμε Τζουμέρκα. Και να το πω και αλλιώς;
Αυτή τη στιγμή η πληθυσμιακή κατάσταση του Δήμου Αθαμανίας έναντι αυτών των Δήμων (Αγνάντων, Πραμάντων) και όλων αυτών των χωριών και των περιοχών που αναφέρονταν και ήταν στην πρόσκληση της Παντζουρμεκιώτικης, είναι πολύ μεγαλύτερη. Εκτιμώ ότι αυτή ήταν μια λάθος στιγμή της Παντζουρμεκιώτικης Ομοσπονδίας.
Μια λάθος κίνηση της Αποδημίας, από αυτές τις πολυδιαφημιζόμενες κατά καιρούς, όπου παρουσιάζονται να κόπτονται δήθεν για τα Τζουμέρκα και πάντοτε οι προσπάθειές τους να κατατείνουν στο τι θα γίνει ο Δήμος Πραμάντων, τι θα γίνει το Συρράκο…πέρα δηλαδή από κάθε έννοια λογικής. Δυστυχώς, το είπα εξ’ αρχής, ότι στενοχωρήθηκα μόνο με τη θέση του Δήμου Αγνάντων, γιατί ο συγκεκριμένος δήμαρχος είναι φίλος μου και η θέση του με ξένισε. Θα το δω τις επόμενες ημέρες και θα επανακαθορίσω τη στάση μου αν χρειάζεται απέναντί του.
 
Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω ότι ήταν μια άτυχη συνάντηση, καθαρά στημένη, προσπαθώντας να εκμαιεύσουν τη συγκατάθεση όλων μας και που έβαζε και ζητήματα που δεν θέλω καν να αναφέρω, περί αλλαγής συνόρων Δήμων κ.λ.π., χωρίς να έχουν κληθεί και οι φορείς του Δήμου Αθαμανίας. Βρέθηκα, δηλαδή, σε ένα ακροατήριο με 100 συμμετέχοντες και ήμουνα μόνος σε αυτή τη διαδικασία, χωρίς να γνωρίζει ο κόσμος περί τίνος συζητάμε. Είναι θεμιτή η φιλοδοξία και το συμφέρον του καθενός, η εντολή από τους δημότες του και όλα αυτά. Όλα είναι θεμιτά, αλλά όμως όταν έχεις πληροφόρηση δεν μπορείς να σιωπάς μόλις ακούς τέτοια πράγματα.

Ερ: Η πρόσκληση που σήμερα εκδόθηκε από το Δήμο και κρατώ αυτή τη στιγμή στα χέρια μου για το ερχόμενο Σάββατο, σε μια ανοιχτή διαδικασία για τον «Καλλικράτη», έχει να κάνει με όλο αυτό το γεγονός;

Απ: Αυτό έχει να κάνει με τους εντολείς μου, που είναι οι δημότες μου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθαμανίας. Είναι καθαρά μια εσωτερική διαδικασία και τίποτε παραπάνω. Δεν με υποχρεώνει κανένας να κάνω αυτή τη διαδικασία αλλά αφού τίθενται τέτοια θέματα και παίρνουν τέτοια διάσταση…  ε δεν θα μείνουμε αδρανείς. Αυτό εξυπακούεται.

Ερ: Η πρόσκληση καταλήγει με την αναφορά: «Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη» και διαβιβάζεται προς τους προέδρους των Συλλόγων και Αδελφοτήτων του Δήμου. Να συμπεράνουμε ότι προσκαλούνται για μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση;

Απ: Εμείς πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο και τους απόδημους, τους οποίους σεβόμαστε, αλλά στεκόμαστε κριτικά απέναντί τους όσον αφορά το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν. Δεν παραγνωρίζει κανένας την προσφορά τους στο παρελθόν, νομίζω όμως ότι έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, από την εποχή μας και πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους. Των περισσοτέρων ήταν η επικοινωνία μεταξύ τους, πριν 30- 40 χρόνια, που ιδρύθηκαν αυτές οι αδελφότητες, οι Σύλλογοι κ.λ.π. Η επικοινωνία μεταξύ των χωριανών τότε, η βοήθεια στη γενέτειρα κ.λ.π.…Όμως όλα αυτά έχουν ξεπεραστεί. Η επικοινωνία έχει καταργήσει αυτούς τους λόγους για τους οποίους συστήθηκαν και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν αν θέλουν να βοηθήσουν και να είναι αποτελεσματικοί σε ότι αφορά την περιοχή μας. Έτσι και πήραν και αυτοί την πρόσκληση, η οποία  απευθύνεται στους φορείς  Αθαμανίας αποκλειστικά και σε κανέναν άλλον.

Ερ: Διακρίνω, πάντως, κ. Δράκο μια πικρία απέναντι στους φορείς της Αποδημίας για τη διαδικασία αυτή που έγινε, έχω άδικο;

Απ: Όχι δεν έχετε άδικο…Η Αποδημία έτσι όπως έχει εξελιχθεί για μας σημαίνει ότι έρχονται ένα δεκαήμερο τον Αύγουστο ή με αφορμή τις γιορτές, έρχονται από την Αθήνα και βγάζουν εδώ την καταπίεση του τόπου που κάθονται, που δραστηριοποιούνται, που εργάζονται. Μας λένε για το περιβάλλον, μας λένε για διάφορα πράγματα, όλα καλά, να ακούσουμε τη γνώμη τους ... Αλλά, το περιβάλλον είμαστε εμείς. Αυτοί που μένουμε εδώ είμαστε εμείς. Αν πάψουμε να υπάρχουμε εμείς δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης και οι ίδιοι. Γι’ αυτό σας είπα ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και προς αυτό τον τομέα θα κινηθώ. Δεν έχω κανένα λόγο ούτε καμία πικρία με τους φορείς αυτούς, ίσα – ίσα που ήθελα να έχουν ενεργό ρόλο και το επεδίωξα αυτό όλα αυτά τα χρόνια και με τις ενέργειες μου και με τη βοήθεια που παρείχα και προς την Αποδημία γενικά.

Ερ: Μια και ξεκαθαρίσατε κάποια πράγματα σήμερα κ. Δράκο και φάνηκε ότι είσαστε έτοιμος και δεκτικός για ξεκάθαρες κουβέντες, θέλω να ξεκαθαρίσετε και κάτι ακόμη. Η μη ενασχόλησή σας εκ νέου με την αυτοδιοίκηση θα συνδυαστεί στο τέλος της θητείας σας με την υπόδειξη του αντικαταστάτη σας;

Απ: Ποτέ. Σε καμία περίπτωση. Μακριά από μένα τέτοιες σκέψεις και πρακτικές.
Η δήλωσή μου είναι συγκεκριμένη και σταθερή. Αν από την παράταξη, ένας άνθρωπος, μια υποψηφιότητα αναδειχθεί, εγώ θα σταθώ αλληλέγγυος ανεξαρτήτως προσώπου ως έχω υποχρέωση, για ανθρώπους που ήταν μαζί μου, συνεργάτες και φίλοι για 12 χρόνια, στο Δήμο και πολύ περισσότερα και στην κοινότητα για 16 χρόνια που ασχολιόμουν εκεί.

Ερ: Σας ευχαριστώ και εκτιμώ ότι θα δοθεί και άλλη ευκαιρία, να συζητήσουμε μαζί σας τα του «Καλλικράτη», αφού η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτός από την δημόσια διαβούλευση του ερχόμενου Σαββάτου στο Δήμο σας θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις σε επίπεδο ΤΕΔΚ στις οποίες θα συμμετέχετε.

Απ: Εννοείται ότι θα συμμετέχω, το ότι δεν θα είμαι υποψήφιος εκ νέου δεν με απαλλάσσει από την ευθύνη για την πορεία του Δήμου. Σας ευχαριστώ κι εγώ.
 
Πηγή: Ηχώ της Άρτας